Tak je to tady, chvíle, kterou všichni vyhlížíme už pěknou dobu… sluníčko, teplé dny i noci, příroda v tom nejlepším rozpoložení – léto! Možná se ti tak blíží cesta na tvůj workcamp, projekt nebo jiný typ letního dobrodružství.

A jak moc to znamená bezstarostné dny plné zážitků, je pořád potřeba mít na paměti, že jsme při všech cestách pouze návštěvníci a měli bychom se snažit místo opustit takové, do jakého jsme dorazili, s ohledem na přírodní i kulturní památky v okolí. Možná to bude znít jako přehnaná metafora, ale to samé platí o pobytu na naší krásné Zemi. Pojďme společně udělat co můžeme proto, abychom ji našimi cestami co nejméně přitížili. Každý malý krok k udržitelnosti se počítá!

Jdeme se tedy podívat na to, jak se na takovou udržitelnější cestu připravit. 

Čas na plánování

Jak pojedeš?

Už při plánování cesty je dobré myslet na šetrnost. Výběr dopravy samozřejmě dost záleží na cílové destinaci.

1. Vlak, tvůj nejlepší kamarád

Nejen, že je to nejšetrnější způsob hromadné dopravy, je také pohodlný, bezpečný a v porovnání s autobusem se nebudeš zdržovat na dálnici a budeš si moct užívat výhledy do okolní přírody. Po celém světě jsou stovky dechberoucích vlakových tras, které nabízí nejen úžasné scenérie, ale i jedinečný zážitek. Značka ideál. 

2. Sdílená auta

I cesta autem, pokud dává v tvém případě větší smysl, se dá pojmout ekologičtěji. Pokud vyrážíš svým, zkus například na platformě BlaBlaCar nabídnout volná místa dalším cestovatelům. Nejen, že je to více eko, vyplatí se to i finančně, protože se s největší pravděpodobností podělíš o náklady za benzín/naftu – k tomu získáš možnost poznat nové lidi. Funguje to i naopak, zkus k někomu připojit. Pokud nejedeš daleko, nejsi limitován*a časem a jsi spontánní můžeš zkusit i stopování 🙂 

3. Když už letadlem, tak… 

Některé destinace ale samozřejmě tak snadno dosažitelné pozemní cestou nejsou, s tím se nedá nic dělat. 
Pokud tak vyrazíš letadlem, zkus si najít přímé lety – přestupy totiž uhlíkovou stopu ještě zhoršují – nejvíce náročný je totiž samotný vzlet a přistání. Pokud nemůžeš letět přímo z Prahy, dojeď na okolní letiště vlakem. V cílové destinaci se zdrž delší dobu.

Kde budeš spát?

Pokud vyrážíš na workcamp s námi, tato starost ti povětšinou odpadá. A věř, že mi se o udržitelnost postaráme, jak nejlépe můžeme 🙂

Pokud ale vyrážíš na vlastní pěst, nebo plánuješ po projektu ještě nějakou chvíli v zemi zůstat, zkus se zamyslet i nad výběrem ubytování. Vybírej vždy místní apartmány nebo místní hostely či kempy (či Airbnb), ať peníze zůstanou v lokalitě. Použít na to můžeš webovku Booking.com.
Couchsurfing nebo BeWelcome ti zase nabídne nevšední zážitky a poznání místního života autenticky. Zajímavá a udržitelná je také platforma VegVisits (odkaz) – která je takovou alternativou Airbnb pro vegetariány a vegany. Najdeš na ni veg domácnosti, kde můžeš bydlet a nebo si třeba jen na pár hodin pronajmout kuchyň, aby sis uvařil*a jídlo.
Tip: Pokud si chceš dopředu ověřit kolik co stojí v zemi kam se chystáš (jídlo, pití, etc.), mrkni na numbeo.com

Jízdenky a ubytko máš, čas na balení eko pomůcek

Než začneš balit, sepiš si seznam – nejen, že tak nejspíš nezapomeneš na nic důležitého, ale ušetří ti to také zabalení nepotřebných věcí, které bys do batohu hodil*a jen ze zbrklosti.
Co tedy s sebou aby ses ujistil*a že po sobě zanecháš minimální stopu?

Vlastní láhev na vodu – utrácet za balenou vodu v plastových lahvích, to se přece nechce nikomu. Nehledě na všechech ten odpad, kterému se dá předejít. Popřemýšlej o tom kam jedeš a jaká lahev by se ti hodila. Například jsou kovové termo lahve, které udrží tvoji vodu studenou a osvěžující. Pokud jedeš do země, kde nemůžeš pít vodu z kohoutku, můžeš se poohlídnout po lahvi s filtrem.

Vlastní příbor – ať už vezmeš z kuchyně ten kovový nebo si pořídíš nějaký cestovní, uvidíš jak ti to ulehčí cesty. 
Tip: Cestovní příbory prodává každý sportovní obchod a eshop. Mrkni třeba na Spork, příbory ale taky najdeš například bambusové, kovové nebo z bioplastu.

Znovupoužitelné brčko – kovové, skleněné, prostě takové, které po jednom použití nevyhodíš – nezapomeň taky případně v obchodech/restauracích obsluhu poprosit, ať ti žádné brčko nedává.

Cestovní termonádoba nebo zavařovací sklenice
Zavařovačka zní možná trochu vtipně, co? Ale i ta na cestách fajn eko využití, pokud nemáš termonádobu a zrovna si ji nemůžeš koupit. Nezapomeň, ale že pokud budeš v zemi kde jsou vysoké teploty, menší investice do termonádoby může být opravdu dobrý krok.
A na co ti bude dobrá?
Můžeš si do ní třeba nechat zabalit zbytek jídla, které zvládneš dojíst v místní restauraci nebo si do ní vzít nápoj, či svačinku s sebou, až budeš objevovat místní krásy. Pokud se rozhodneš pro zavařovačku, klidně ji kup na místě, nemusíš ji brát z domova.

Nezapomeň si s sebou vzít také plátěnku, která nezabere žádné místo a bude se ti hodit nejen na nákupy. Pokud víš, že budeš na místě nakupovat ovoce, zeleninu a pečivo nezapomeň i na vlastní (látkové) sáčky. Ušetříš díky tomu spoustu plastu.

Hygiena a péče o tělo 

Šampuk – pevný šampón, tohohle všestranného pomocníka nemůžeš nechat doma. 

Mimo využití jako šampónu a mýdla na tělo se dá použít jako prostředek na praní prádla nebo mytí nádobí. Nezapomeň také přibalit tuhý deodorant nebo kondicionér na vlasy. 

Bambusový zubní kartáček – šetří jak životní prostředí, tak také váhu tvého zavazadla. Dál zkus na cestě využít zubní pastu ve formě tablet. Oproti pastě jsou 100% přírodní, šetří vodu a přirozeně se rozloží v přírodě, takže je můžeš hned vyplivnout.

Opalovací krém – běžné opalovací krémy jsou bohužel z velké části složeny ze škodlivých látek – nejen pro moře a korálové útesy v něm, ale nejsou ani tím nejlepším řešením pro tvé tělo. Zkus si tak pořídit přírodní opalovací krém. Ulevíš oběma stranám.

Zubní pasta a ústní voda v tabletkách – chceš cestovat nalehko a minimalizovat tekutiny, které si s sebou bereš? Pak určitě oceníš tenhle “hack”, který ti ušetří místo i váhu a k tomu skvěle chutná a je šetrné k prostředí.

Ostatní hygienické potřeby – pokud nejedeš na cestu na dlouho, stačí ti určitě malé balení od všeho. Vyvaruj se ale miniatur z drogerie – nejen, že jsou zbytečně drahé, nejsou ani ekologické. Pořiď si tak radši znovupoužitelné nádobky (plastové či kovové) a využij je pak i na své příští cesty.
Plánujěš si vzít co nejmíň věcí? Pak se nevyhneš přeprání nějakého oblečení v ruce. Taky si budeš muset umýt svoji zavařovačku, nebo termonádobu. Nezapomeň si proto přibalit biologicky odbouratelný cestovní prací a mycí prostředek. (např. Wilderness wash)

Tip pro holky: Pokud během tvého cestování očekáváš svoji měsíční známost, zkus se zamyslet nad tím kolik odpadu tvoří hygienické potřeby, které během těchto dní používáš a zamysli se nad menstruačním kalíškem. Nejen, že je to pro tebe zdravější, ale výrazně díky němu snížíš množství odpadu. Chceš se dozvědět víc? Mrkni na kalisek.cz

Tak to by bylo, snad pro tebe teď plánování a balení s ohledem na přírodu bude snažší. Příště se podíváme na to, jak být co nejodpovědnějším návštěvníkem tvé cílové destinace.