Pocházím z Vysočiny, konkrétně z Jihlavy. Pamatuji si, že jsem svůj volný čas trávila nad knížkami, s kamarády venku, byla jsem snílek a o svět kolem sebe jsem se moc nezajímala. Nemyslela jsem si, že mám prostředky k tomu, abych přispívala ve svém okolí k nějaké změně k lepšímu.  Zlom pro mě nastal při studiu na vysoké škole v Brně. Najednou jsem měla mnohem větší kontrolu nad svým časem a nad tím, jak ho trávím. V Brně jsem navíc potkávala čím dál tím víc inspirativních lidí, kteří byli aktivní v různých směrech. Díky nim jsem se začala sama zajímat o společnost, o dění kolem sebe. Prostředkem, jak se učit nové věci, rozšiřovat si obzory a potkávat nové lidi a přitom být alespoň trochu prospěšná, se pro mě stalo dobrovolnictví.

V průběhu svých studentských let jsem dobrovolničila pro různé nevládní organizace, na festivalu dokumentárních filmů nebo na konferenci zaměřenou na lidská práva. Díky tomu jsem se spoustu věcí naučila a myslím, že všechny zkušenosti a lidi, které jsem díky dobrovolničení potkala, měli velký vliv na utváření mě samotné a také na moji další profesní cestu.

Další mojí vášní se stalo cestování. Cestováním si bořím každodenní rutinu, kterou ať chci nebo ne, tak i při různorodém denním rozvrhu zažívám. Díky cestování mám pocit, že žiju mnohem intenzivněji. Najednou jsou moje smysly zbystřené, nasávám atmosféru, informace o novém místě, všechno se zdá barevnější. Na cestování mě baví to, že se při něm učím o kultuře zemí, které navštěvuji, o lidech, kteří v nich žijí, ale taky sama o sobě. Zjišťuji, jak reaguji v nepředvídatelných situacích, kde se nachází moje hranice a jak je můžu posouvat.

Z touhy propojit cestování a dobrovolnictví jsem přemýšlela o účasti na zahraničním dobrovolnickém projektu už několik let zpátky. Hledala jsem příležitost, jak nejlépe poznat a porozumět zemím, které nám jsou vzdálené a zároveň se alespoň trochu podílet na smysluplných aktivitách v dané oblasti. Před dvěma lety jsem se nakonec rozhodla, že je na čase nějakou dobrovolnickou zkušenost v zahraničí zažít, ale někdy člověk míní a život mění. S propuknutím Covidu to bohužel nešlo. Letošní rok jsem proto neváhala, sledovala situaci a jakmile se situace s Covidem zdála optimističtější, začala jsem zvažovat různé možnosti. 

INEX znám několik let, dozvěděla jsem se o něm už na vysoké škole, kdy jsem vyhledávala možnosti stáží a dobrovolnických příležitostí, jak u nás tak i v zahraničí. Navíc díky své práci v nevládní organizaci jsem potkala kolegy, kteří sami prošli buď workcampem, stáží nebo jiným projektem s INEXem. Měla jsem tak skvělé reference a navíc mi vyhovovala transparentní nabídka projektů, které si člověk může samostatně prohlédnout, případně využít také přehledné filtrování. 

Já osobně jsem nejprve filtrovala země, které mě už delší dobu zajímají a poté jsem hledala podle zaměření workcampů a věřila tomu, že mě ten správný zaujme na první pohled a stalo se. Vybrala jsem si projekt Tibetan Culture And Social Development na severu Indie ve státě Himáčalpradéš. O indickou a tibetskou kulturu a společnost se zajímám dlouhodobě, už na střední jsem četla texty o buddhismu a hinduismu a hltala dokumentární filmy o Indii a Tibetu. Tento projekt mě zaujal právě svým zaměřením na seznámení s tibetskou kulturou. Zároveň samotná organizace v Ruchi se věnuje rozvoji regionu z hlediska zemědělství, sanitace, udržitelnosti nebo občanské angažovanosti. Právě tyto oblasti mě zajímají jak osobně tak i z pracovního pohledu a moc se těším na příležitost poznat, jak tyto projekty probíhají přímo na místě a na některých se třeba i sama podílet. 

Díky podpoře organizace INEX, která zajišťuje dobrovolníkům “briefovací” předodjezdové setkání, díky setkání s dalšími dobrovolníky a lidmi, kteří už zkušenosti s workcampy nebo s cestovním po Indii mají, se rozplynuly téměř všechny moje obavy. V současné době jsem ve fázi příprav a těším se, co nového mi cesta a dobrovolnická zkušenost přinese do života. Odjíždím bez přehnaných očekávání, odjíždím s otevřenou myslí. Sledovat mě můžete na INEXím Instagramu už od soboty 16. července.

Sleduj Kláru na INEXím Instagramu.