Poprvé jsem se vydala na workcamp letos v červnu a to na Srí Lanku. Samotné dobrovolnictví mě lákalo už dlouho, pokoušela jsem se v rámci mojí práce jako dentální hygienistka o pár projektů sama, ale tak nějak to pořád nebylo ono a nabídka INEXu byla velmi široká. Na Srí Lance jsem si to moc užila, i díky dobrovolníkům, i mému leaderovi a hostitelům. 

Měli jsme hodně odlišné dny a jsem plná dojmů. Je těžké vybavit si úplně ten nejlepší zážitek. Snad když jsem si poprvé zasadila rostlinku do vlastnoručně vyrobené hlíny a mnou vyrobeného plastového „květináče“. Rostlinky sice do mého odjezdu nestihly vyrůst, ale kolem byla spousta důkazů po předchozích dobrovolnících. Moc mě taky bavilo ochutnávat místní kuchyni z lokálních surovin. Jestli se vám někdy naskytne ochutnat banánovou omáčku, doporučuju.

No a co jsem si odnesla? Tato moje zkušenost mi pomohla pochopit, že člověk nikdy není spokojený. To, co máme my, by chtěli Srílančané, a co mají oni, bych chtěla já – čistou přírodu, mojí srílanskou rodinu, která žije skoro bezodpadovým životem, a všude milé lidi, kteří jsou schopni vystačit si s málem ve všech oblastech života, a že aspoň částečně si mužů život nastavit podobně.

Rozhodně v dobrovolničení chci pokračovat.

Chceš zažít svůj vlastní příběh na workcamp? Tak si vyber z naší aktuální nabídky a vycestuj také!